Valmiin ravintolan haltuunotto

Yrityksen perustaminen on riski, eikä uutta yritystä perustettaessa ole menestykselle takeita. Etenkin alku on hankalaa, kun asiakkaita ei vielä ole, mutta kulut juoksevat. Tästä syystä useat yritykset sulkevat ovensa jo ensimmäisen vuoden kuluessa avaamisestaan. Riski on kuitenkin hieman pienempi, jos yrittäjäksi ryhtyy ottamalla haltuunsa jo olemassa olevan yrityksen, esimerkiksi vakiintuneen asiakaskunnan keränneen ruokaravintolan.Perustipa ravintolaa sitten ensimmäistä kertaa tai ottaa sellaisen haltuunsa, tulee yrittäjän aina hoitaa ensin kaikki tarvittavat paperityöt ja lupa-asiat kuntoon. Jos ravintola on jo olemassa, toimii se todennäköisesti rakennusvalvontaviraston hyväksymässä liikehuoneistossa. Uuden yrittäjän tulee kuitenkin hakea ravintolalle esimerkiksi alkoholin anniskelulupaa ja sijoittamislupaa ulkoterassia varten sekä saada tilalle sekä terveysviranomaisen että pelastuslaitoksen hyväksyntä.

Sisustuksen säilyttäminen vai uudistaminen?

Jos haltuun otettava ravintola on ollut toiminnassa pitkän aikaa, löytyy siltä luultavasti myös uskollinen asiakaskunta. Tämä saattaa tuoda haasteita uudelle yrittäjälle etenkin ravintolan ulkoasun ja ruokalistan suhteen. Ihminen tottuu tapoihinsa nopeasti ja liialliset muutokset esimerkiksi suosikkiravintolassa saattavat ajaa vakiintuneita asiakkaita muualle. Toisaalta taas päivittämällä ravintolan ulkoasua on uudella yrittäjällä mahdollisuus kerätä myös uusia asiakkaita.Suuria rahasummia jo olemassa olevan ravintolan remontoimiseen ei kuitenkaan kannata välttämättä panostaa, sillä pienikin uudistaminen voi tehdä tilalle ihmeitä ja saada uuden yrittäjän tuntemaan ravintolan omakseen. Suuret laitehankinnat kannattaa tehdä tarkkaan harkiten, eikä ravintolaan kannata ostaa esimerkiksi uusia kalliita keittiölaitteita, jos olemassa olevat ovat vielä käyttökelpoisia. Perustamiskulujen minimointi auttaa ravintoloitsijaa yrittäjyyden kivikkoisella alkutaipaleella.

Ruokalistaa ei kannata muuttaa radikaalisti

Ulkoasun lisäksi tulee uuden ravintoloitsijan luonnollisesti miettiä myös ravintolan ruokalistaa. Tässäkin kohtaa paikkansa vakiinnuttanut ravintola voi tuoda mutkia matkaan. Jos intialainen ravintola on esimerkiksi kerännyt itselleen vuosien varrella vakiintuneen asiakaskunnan, eivät nämä samat asiakkaat välttämättä tule syömään, jos uusi yrittäjä muuttaa ruokalistan kreikkalaiseksi. Ravintolan teemaan tulee tästä syystä kiinnittää suuresti huomiota jo ennen sen ostopäätöstä.Ihannetilanne on, jos uudelle ravintoloitsijalle on mahdollista yhdistää yrityksessään sekä uutta että vanhaa. Toisin sanoen yrittäjä voi muokata koko ruokalistan oman näköisekseen, mutta muistaa myös vakiintuneita ravintola-asiakkaita esimerkiksi entisen yrittäjän suosituimmilla annoksilla tai jälkiruoilla. Tällä tavoin ravintolaan saadaan uusia tuulahduksia ja makuelämyksiä unohtamatta kuitenkaan sen olemassaolon ehdotonta edellytystä, eli kanta-asiakkaita.